top of page

Het was niet de Colt of Winchester maar de theodoliet die Amerika maakte


Als je aan mensen vraagt welke voorwerpen belangrijk zijn geweest bij de ontsluiting van het Amerikaanse westen zullen ze meestal onmiddellijk op de proppen komen met de Colt revolver en het Winchester geweer.


Weinigen zullen de theodoliet noemen. Een theodoliet is een landmeet instrument dat in een moderne vorm nog steeds gebruikt wordt.In het 19e eeuwse Amerika was de theodoliet een essentieel hulpmiddel bij het landmeten voor het maken van kaarten, het uitmeten van spoorwegroutes e.d. Landmeten was ook van groot belang bij het vastleggen van grenzen van mijnbouwconcessies, ranches, landbouwgronden en ook National Parks.In het 19e eeuwse Amerika was de theodoliet een essentieel hulpmiddel bij het landmeten voor het maken van kaartenIn deze moderne tijden van GPS, computers en laserafstandmeters zullen de meesten zich

niet realiseren hoe moeizaam dat cartograferen was in de 19e eeuw met kompas en theodoliet, meetkettingen en alles met de hand berekenen op papier en met behulp van goniometrietabellen.


Deze theodoliet gaat ons helpen bij het naar voren brengen van dit aspect van de ontsluiting van het Amerikaanse westen binnen onze Frontier Life uitbeelding.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page