top of page

De Dutch oven een zware veelzijdige pan

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2022

Je ziet ze vaak bij ons staan als wij frontier life uitbeelden.

Grote zwarte gietijzeren pannen met een dikke deksel met kolen er op en onder.

Maar wat is dat nou die Dutch Oven???


Dutch Oven pan Een Dutch Oven is een gietijzeren kookpot, afkomstig uit Amerika welke in veel gevallen gebruikt wordt bij buiten koken op open vuur. Dutch Ovens hebben een dikke wand en houden

dankzij het gietijzeren materiaal goed hun warmte vast. Met deze veelzijdige pan kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren.

Maar oorspronkelijk vallen deze authentieke kookpotten onder de categorie braadpannen. Dutch Ovens zijn te gebruiken op open vuur, tussen de hete kolen als oven, als pan voor op de BBQ en als reguliere braadpan in de keuken. Een veelzijdige pan waarmee je kunt blijven experimenteren.


De eerste gietijzeren kookpotten dateren uit de 1707.


Geschiedenis en oorsprong Dutch Oven;

Dutch Ovens veranderden in de loop van de tijd tijdens het koloniale tijdperk. Deze veranderingen omvatten een ondiepere pot, poten om de oven boven de kolen te houden en een dekselflens om de kolen op het deksel en uit het eten te houden. Paul Revere wordt gecrediteerd met het ontwerp van het platte deksel met een rand voor het vasthouden van kolen en de toevoeging van poten aan de pannen.


De eerste keer dat er spraken is van een "Dutch oven" dateert uit de 1707 (James Thomas, een Welshman, slaagde erin ijzeren kookgerei te gieten. In 1707 verkreeg hij een patent voor het gieten van ijzer in zand, dat voortkwam uit het Nederlandse proces.)


Daarna werd er door de settlers die richting het westen gingen dankbaar gebruik gemaakt van deze pannen doordat ze zo ontzettend veelzijdig zijn. Westwaarts trekkende kolonisten namen Dutch Ovens mee. Een Dutch Oven was een van de uitrusting stukken die Lewis en Clark bij zich droegen toen ze tussen 1804 en 1806 het grote Amerikaanse noordwesten verkenden. Mormoonse pioniers die zich in het Amerikaanse Westen vestigden, namen ook hun Dutch Ovens mee. In feite toont een standbeeld dat is opgericht ter ere van de mormoonse handkarbedrijven die in de jaren 1850 utah's Salt Lake Valley binnengingen, trots een Dutch Oven die aan de voorkant van de handkar hangt. De Dutch Oven is ook de officiële staatskookpot van Texas, Utah en Arkansas. De specifieke naam heeft de Dutch Oven te danken aan de Engelsman Abraham Darby die begin 18e eeuw in Nederland zag hoe, met zandmallen, gietijzeren pannen gemaakt werden. Tegenwoordig zien we de Dutch Oven terug als braadpan op het fornuis of als kookpot bij Long rifle hunters, American Civil War, frontier life en maken wij letterlijk alles er in van stoofpot, brood, taart, vlees niets is eigenlijk onmogelijk.
64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page