Over
Ursus Horribilis
​
Vereniging voor civiele en militaire levende geschiedenis.
Levende geschiedenis, ook wel bekend als reenactment, is het uitbeelden en herbeleven van militaire- en burgergeschiedenis.
Onze vereniging houdt zich voornamelijk bezig met burger en militaire geschiedenis. Dit doen wij doormiddel van het bestuderen en uitbeelden van specifieke burger eb militaire gebeurtenissen en ontwikkelingen.
Binnen de vereniging zijn hiervoor werkgroepen actief die zich richten op een bepaalde periodes uiteenlopend van de vroege Middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. Bekijk hiervoor ook eens de diverse uitbeeldingen.
Voor allerlei perioden worden er zowel in Nederland als elders in Europa evenementen georganiseerd waar wij als Ursus Horribilis aan deelnemen.
Daarnaast organiseren we zelf kleinschalige bijeenkomsten waarbij we bij voorkeur dingen uitbeelden die ook in de historische werkelijkheid in een kampement of bivak hadden kunnen plaatsvinden.
Deze kleinschalige evenementen kunnen bestaan uit historische kampementen, het opvoeren van complete veldslagen of allerlei andere aanverwante activiteiten, zoals exercitiedagen, reizen, ontdekkingsreizen, handelsreizen, jagen, geografische en andere wetenschappelijke verkenningen, militaire verkenningen, inlichtingenwerk, verzet
Authenticiteit
Om tijdens een evenement terug te kunnen gaan in de tijd is het heel belangrijk om er zo authentiek (historisch correct) mogelijk uit te zien. Dit betekent onder andere dat onze kleding gemaakt is volgens de patronen en juiste stoffen uit die tijd. Daarnaast gebruiken we eetgerei van die tijd en worden maaltijden volgens originele recepten en kookwijze bereid. Er worden dus geen zonnebrillen gedragen, sigaretten gerookt(mits in de goede tijds periode) en koffie gedronken in periodes dat deze er nog niet waren.
Er wordt, waar mogelijk onder wollen dekens en zo min mogelijk met moderne hulpmiddelen. Voor elk modern slaapmateriaal bestaat namelijk een historisch equivalent. Dit kan neerkomen op slapen op een rubberen poncho, in je tent onder een wollen deken of simpelweg op het mos onder een boom met de wollen deken om je heen, maar iedereen vind hier in zijn weg hoe ver hij of zij wilt gaan.
Er wordt veel tijd gestoken in onderzoek, zodat we een zo goed mogelijk beeld krijgen van hoe het er vroeger aan toe ging. De kennis die we daarbij opdoen geven we weer door. Hierdoor kunnen vaardigheden worden geleerd die vroeger vanzelfsprekend waren, zoals het aanmaken van een kampvuur met behulp van een vuursteen en vuurstaal maar ook het uitvoeren van militaire marsformaties volgens de reglementen uit de betreffende periode. Levende geschiedenis is dus eigenlijk ook een vorm van experimentele archeologie waar je niet alleen van alles kunt leren, maar ook van alles zelf ontdekt.
Actief bezig zijn
Levende geschiedenis is een echte doe-hobby. Tijdens evenementen nemen de leden zo actief mogelijk deel aan alle zaken, die volgens het burger of militaire leven destijds gebruikelijk waren. Van de reveille 's ochtends, het verzamelen van brandhout voor het vuur, het ophalen van drinkwater, oefenen met zwaarden en vuurwapens en met de hele eenheid deelnemen aan gevechten.
Maar ook het produceren van producten als leer en hout wordt gewerkt, de alle daagse dingen, zo als eten koken zijn grote kern punten in onze vereniging.
​
Zeker dus niet alleen maar hard werken de hele dag, want vroeger was er ook tijd voor rust en vermaak.
We streven ernaar dat alle leden van aankomst tot vertrek, dus 24 uur per dag, hun historische functies uitoefenen. Een evenement kan een dag zijn. Veel vaker gaat het om een heel weekeinde (van vrijdagmiddag tot en met zondag) of bij sommige evenementen zelfs langer dan dat.
​
Dus kortom lijkt dit jou wat?
Neem dan gerust eens contact met ons op en wij helpen je graag verder.
​
Tevens zijn wij Aspirant lid LPLG sinds 2022
​