top of page

Potlatch Lumber Company

Onze uitbeelding rond de Potlatch Lumber Company speelt zich grotendeels af in dezelfde periode waarin we ons “historisch kamperen” doen. Informatie over historisch verantwoorde tenten, slaapgerei en koken is aldaar te vinden (echter geen gebruik van aluminium kook- en eetgerei). Aangezien het uitbeelden van de bosbouw in de USA rond 1900 voor bijna iedereen een nieuw hoofdstuk zal zijn gaan we toch iets uitgebreider in op historisch correcte kleding. Dit verhaal is grotendeels toegespitst op mannelijke deelnemers. Let op! Ritssluitingen waren nog niet in gebruik (hoewel we niet de gulp van een broek gaan controleren) en drukknopen zeldzaam.

Richtlijnen Kleding:

Het polshorloge was nog niet uitgevonden maar zakhorloges waren in simpeler vorm voor ongeveer iedereen betaalbaar. Luxe meervoudige horlogekettingen zitten bij zwaar lichamelijk werk alleen maar in de weg, dus a.u.b. het horloge dragen aan een simpele enkele ketting.

Een zakmes is bijna onontbeerlijk. Het is misschien verleidelijk om snel een Opinel aan te schaffen, maar de moderne Opinels met veiligheidsring waren nog niet op de markt. Alleen het beperkt heruitgebrachte oorspronkelijke model uit de 90er jaren van de 19e eeuw zou bruikbaar zijn. Zakmessen uit de periode hadden dikwijls al een tamelijk moderne vorm met meerdere messen, een kurketrekker, een priem, e.d. De schalen waren dikwijls van been of hoorn, echt of imitatie (ja, ook toen al). Ook het dragen van een vast mes is niet onlogisch (om in geval van nood snel een touw door te kunnen snijden b.v.).

 

Te denken is aan de modellen van Russell /Green River of die van Marble. Ook wat tegenwoordig de Mora Classic heet was in de jaren 1890 al op de markt in de USA onder de aanduiding Swedish Carpenters Knife. Te koop als dure heruitgave met lederen schede of goedkoop met kunststofschede (zelf lederen schede maken).

bottom of page