top of page

Historisch 
Kamperen

Onder historisch kamperen verstaan we in dit geval kamperen met gebruikmaking van uitrusting en technieken die beschikbaar waren in de periode 1890-1920. Hoewel dit in sommige gevallen gecombineerd zou kunnen worden met een beperkte jachtuitbeelding zullen de activiteiten, mede gezien de gebruikte locaties, over het algemeen ongewapend zijn.
Doordat er veel dingen gebruikt kunnen worden uit vroegere en latere uitbeeldingen is deelname aan de activiteiten relatief laagdrempelig voor onze leden.

Richtlijnen Kleding:

Vooraf: deze richtlijn is op de eerste plaats een handreiking. Mits voldoende onderbouwd kan e.e.a. bediscussieerd en aangepast worden.

 

Koken E.D:


Naast het traditionele koken op een houtvuur of tentkachel waren er inmiddels talloze hightech mogelijkheden. Zo is het gebruik van petroleumstellen met lonten mogelijk. De petroleumprimus stamt uit de 90-er jaren van de 19e eeuw. Dit soort branders zijn dikwijls voor weinig te vinden bij kringloopwinkels en rommelmarkten, maar worden ook nog steeds nieuw gemaakt. Zelfs een benzinebrander is mogelijk. De Svea 123 is sinds eind 19e eeuw bijna ongewijzigd in productie gebleven. Helaas zijn de meeste tegenwoordig in de handel zijnde benzinebranders van een type dat pas in de 30-er jaren is doorgebroken.
Qua kookgerei kan naast het traditionele blik, plaatijzer en gietijzer ook emaille gebruikt worden. Mits enigszins traditioneel van vorm kan zelfs aluminium gebruikt worden want dat was in die periode het nieuwste van het nieuwste.
Hoewel het moeilijk is om aan bepaalde modellen een duidelijk jaartal vast te plakken zijn traditionele petroleumkachels (dus geen Zibro o.i.d.) als tentverwarming mogelijk (graag combineren met een moderne koolmonoxide alarm).  Als verlichting zijn de meer traditionele middelen, ook cold blast petroleumlampen, mogelijk, maar er waren ook al benzine en petroleum druklampen. Die zijn nauwelijks veranderd in de loop van meer dan een eeuw, dus een moderne Coleman kan gebruikt worden, zeker als je  de moderne opschriften zou overschilderen. Als je een heel ouderwets model kunt vinden is zelfs een elektrische zaklamp mogelijk.

 

IMG_0927.JPG
IMG_0918.JPG
IMG_0916.JPG
IMG_0914.JPG

VOORBEELD VAN EEN SIMPELE GOEDKOPE OUTFIT:
Als je er echt voor zou gaan kan je outfit er uitzien als die van een erg ouderwetse overjarige padvinder of iets dergelijks. Maar ook een outfit die nauwelijks te onderscheiden is van moderne vrijetijdskleding is mogelijk, als je je daar gemakkelijker in voelt. Men neme een enigszins ruim zittende spijkerbroek (geen heupbroek), een geruiten hemd van Zeeman en een paar oude Nederlandse kistjes uit de dump (M58 als je die nog kunt vinden) en je bent al bijna klaar.

IMG_0912.JPG
IMG_0915.JPG
IMG_0913.JPG
bottom of page