top of page

Frontier military Life

Voor onze US Infantry uitbeelding kiezen we als richtjaar 1876 aangezien dat het jaar is van de meeste operaties tijdens de grote Sioux oorlog en het aan te nemen is dat eventuele scenario’s daarover zullen gaan. We richten ons in eerste instantie op veldmatige uitbeeldingen. Dress uniformen en kazerne uitrusting zijn niet echt relevant voor de uitbeelding. In het veld werden veel afwijkingen van de kledingreglementen getolereerd zodat  de soldaten op contemporaine foto’s dikwijls meer op een stel struikrovers lijken als op een gedisciplineerd leger.

Richtlijnen Kleding:

Vooraf: deze richtlijn is op de eerste plaats een handreiking. Mits voldoende onderbouwd kan e.e.a. bediscussieerd en aangepast worden.

 

OFFICIEREN EN BURGERS:


Voor zover officieren nodig zijn bij deze uitbeelding hebben die qua kleding, uitrusting en bewapening natuurlijk een aantal opties die voor manschappen niet van toepassing zijn, b.v. het dragen van buckskin kleding. Voor zover officieren nodig zijn zal dat op individuele basis aangestuurd worden.
Hetzelfde geld voor burgerpersoneel als scouts, wagenmenners en muilezeldrijvers, alsook een meereizende journalist.

DSC_5365.jpg
DSC_5351.jpg

TENTEN EN ANDER KAMPMATERIAAL:


A-tenten zijn in deze periode niet meer in gebruik bij het leger dus alleen gebruiken als er geen ander alternatief is. Normaal zijn wall tenten, Sibley tenten en shelterhalves (pas op: als je op het internet op zoek gaat naar een Sibley kom je dikwijls bij tenten die echt totaal niets te maken hebben met de originele Sibley). Ook dekzeilen en ander afdaken zijn eventueel bruikbaar. Wat slapen betreft de normale regels: Zorg voor een goede nachtrust zolang we onauthentieke hulpmiddelen (isolatiematje, slaapzak) maar niet zien. In het veld overjas, deken en poncho.
Koken op een kampvuur met gebruikmaking van plaatijzer, gietijzer en blik. Officiële modellen zijn mij op dit moment niet bekend voor de periode. Het individuele eetgerei is de M1874 mok, met “US” stempeling op het handvat, een set van metalen mes, lepel en vork die aardig lijkt op de metalen modellen uit de 1e en 2e Wereldoorlog en de M1874 meat can. De mok en de meatcan zijn te vinden als replica. Ook de onhandige M1872 meatcan is een optie. Bij gebrek aan deze issue zaken mag civiel blikwerk en bestek gebruikt worden.

UITRUSTING:


Standaard voor in het veld is de patroonriem, de “Fairweather Christian” belt. Dit is in principe een Civil War type NCO of Musicians koppel waarop lederen of canvas lussen voor geweerpatronen zijn gestikt. Meestal voorzien van de vierkante M1872 US gesp, maar ook de eagle gesp is mogelijk en zelfs de oude ovalen US gesp. Laat in de periode is ook de geweven M1876 Prairie belt mogelijk. Daarnaast is het in theorie mogelijk de M1872 of M1874 koppel te dragen, met daaraan een  No1 of No2 Hagner patroontas, maar de Fairweather Christian heeft de voorkeur. De McKeever patroontas werd allen bij garnizoensdienst gebruikt. Aan de koppel kan een civiel jachtmes worden gedragen en/of de M1873 Rice trowel bayonet of de M1873 Hagner entrenching tool. De gewone standaard bajonet werd in het veld normaal niet gedragen.
Verder uitrusting is met name de M1874 haversack en eventueel de bijbehorende M1874 clothing bag. De M1872 haversack zou ook nog kunnen. De veldfles is de M1874 (1e,2eof 3e model). De M1874 (1e model) is simpelweg een Civil War veldfles waarvan de draagband is vervangen door een webbing riem met een 3-gleufs Chambers gesp en de stop vastzit met een kettinkje aan een ring rond de nek i.p.v. aan de metalen lus voor de draagriem. Verder draag je je spullen op de man middels een klassieke horseshoe roll (voor zover niet op wagens en pakezels).

DSC_5406.jpg
DSC_5411.jpg

BEWAPENING:
M1873 Springfield trapdoor geweer.  Voor de infanterie uitbeelding zijn er nauwelijks andere  alternatieven. Vanwege de visuele overeenkomst zijn ook de 1868 en 1870 modellen aanvaardbaar (maar die zijn veel zeldzamer en duurder als de ’73). Ook de 1879 versie is aanvaardbaar omdat die nauwelijks afwijkt van de ’73. Bij een 1884 zou het totaal afwijkende vizier vervangen moeten worden door een vroeger model. Bezit van een bijbehorende bajonet is overbodig want die werd op campaign toch niet meegenomen.
Het dragen van een (privé aangeschafte) revolver is in een vrije tijd uitbeelding, b.v. bezoek aan de stad, saloon, toegestaan. Op campaign heb je alleen maar last van zo’n ding en ik ken dan ook geen enkele aanwijzing van het dragen van revolvers door infanterie manschappen in deze periode.

bottom of page